Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Maliny dokładnie opłukać i przebrać.
Owoce zasypać połową cukru.
Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.
Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.
Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.
Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.
Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.