Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kopiec kreta – ten przepis jest świetnie znany w każdym polskim domu. Do naszego kraju zawitał 20 lat temu i od tamtej pory zdobywa serca kolejnych pokoleń. Kopiec Kreta to niemiecki przepis, który w 1999 r. został wprowadzony do powszechnej produkcji jako jedno z kilku ciast linii "Trend Backmischungen". Zaledwie trzy lata później przepis zawojował polski rynek, stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych ciast w Polsce. Jego oryginalna nazwa to "Maulwurf Kuchen". Polski „kopiec kreta” jest więc dosłownym tłumaczeniem niemieckiego oryginału.
Sekretem sukcesu tego ciasta jest czas przygotowania i składniki – aromatyczne kakao, jedwabisty serek mascarpone i słodkie, nadające charakteru banany. Ciasto kopiec kreta przygotowuje się zaledwie godzinę, a nieskomplikowany przepis sprawia, że jest to idealny wybór na początek przygody z pieczeniem słodkości. Jednak kopiec kreta to coś więcej niż dobry przepis na naukę gotowania. Przede wszystkim to pierwszy tego typu produkt w proszku, do którego przekonały się miliony konsumentów na całym świecie. Zwłaszcza w Polsce, gdzie na początku lat 2000 istniała spora bariera wśród konsumentów w związku z kupnem produktów produkty „instant” czy „w proszku”. Można więc powiedzieć, że kopiec kreta był produktem przełomowym.
Nie wszyscy wiedzą, że kopiec kreta można szybko i łatwo przygotować bez posiłkowania się wersją w proszku. Wystarczy trochę mąki, jajka, proszek do pieczenia i kilka innych składników, aby wyczarować własne ciasto. Jak to zrobić? Własnoręczne przygotowanie kopca kreta jest niezwykle proste – równie łatwe, co przygotowanie ciasta w proszku, ale o ile bardziej kreatywne i… smaczne. Dzięki wykorzystaniu przepisu od podstaw zachowuje się pełną kontrolę nad wykorzystywanymi składnikami – a dzięki proszkowi do pieczenia ciasto wyrośnie pulchne i pachnące.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Do wymieszanych suchych składników dodaj mleko, olej i jajka. Po dokładnym wymieszaniu wstaw tak powstałe ciasto do piekarnika, najlepiej w tortowej formie. Drugi krok to przygotowanie kremu z serka, śmietanki i cukru. Wystarczy ubić razem składniki, by cieszyć się pysznym i naturalnym kremem. Teraz pozostaje tylko przełożyć warstwy ciasta kremem i schłodzić kopiec kreta w lodówce. Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszej stronie internetowej.
Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.
Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.
Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.
Piotr