Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo dokładnie utłucz, aby nie było grudek. Dodaj mąkę, jajko oraz sól i krótko wymieszaj tylko do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę mąki.
W garnku zagotuj wodę z solą. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część oprósz mąką i uformuj w zwarty wałek, który następnie pokrój na około 2 cm kawałki. Kopytka gotuj około 2-3 min w osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj zioła. Wsyp ugotowane kopytka i krótko obsmaż, aby kluski lekko nabrały koloru. Podawaj z maślanym sosem.