Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić kopytka z serem i bułką tartą? Zacznij od ziemniaków – obierz i ugotuj kilogram. Gdy będą już miękkie, przepuść je przez praskę albo zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Także twaróg (ok. 225 gramów) przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Oba składniki połącz ze sobą, dodaj 1,5 łyżki mąki i jajko. Zagnieć ciasto.
Mając gotowe ciasto na kopytka, uformuj z niego podłużne wałki, a następnie pokrój je ukośnie nożem na kształt kopytek.
Zagotuj garnek posolonej wody i wrzucaj pojedynczo kopytka. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Przecedź i wyłóż na talerze.
Masz już przygotowane kopytka z serem. Przyszła pora na przyrządzenie bułki tartej. Rozpuść w rondelku na małym ogniu 4 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki bułki tartej, mieszaj dokładnie do czasu, aż bułka zrobi się złociście rumiana. Polej tak przygotowaną bułką tartą kopytka z serem. Możesz też całość posypać cukrem.
Przepis na kopytka z serem białym i bułką tartą, podane na słodko z cukrem, możesz urozmaicić o ulubiony dżem, słodką marmoladę, domową konfiturę. Kopytka z twarogiem mogą też pysznie smakować z owocami (truskawkami, jabłuszkami, morelami lub innymi słodkościami). Najlepiej podawać je na ciepło – z rozpływającym się masłem i słodką posypką.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.
Ziemniaki połącz z serem, mąką i jajkami. Zagnieć ciasto.
Uformuj wałeczki, pokrój ukośnie kopytka.
Zagotuj 2-3 l wody z solą i wrzucaj stopniowo kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odsącz i rozłóż na talerzach.
Masło rozpuść w rondelku. Wsyp bułkę, zrumień.
Kopytka polej masłem z bułką i posyp cukrem.