Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki dokładnie umyj i osusz. Do każdego słoika włóż po 1-2 ząbki czosnku, kilka kwiatów kopru, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz po łyżeczce gorczycy.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Do przygotowanych słoików z przyprawami ciasno układaj ogórki. Zalej je gorącą zalewą octową, zostawiając trochę miejsca od góry.
Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut, wkładając je do garnka z gorącą wodą.
Po ostudzeniu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki będą gotowe po kilku tygodniach.