Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Korzenne ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na świąteczny deser, którego zapach przypomni domownikom, że Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż. Przepis na ciasto marchewkowe na pewno zaskoczy szczególnie tych, którzy nie przypuszczają, że z marchewki można przygotować coś tak pysznego. Aby zrobić korzenne ciasto świąteczne, wykorzystaj proszek do pieczenia i Cukier wanilinowy WINIARY, aby Twój wypiek był puszysty i przyjemnie pachniał, a do tego także dopraw ciasto cynamonem, dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto marchewkowe możesz udekorować polewą czekoladową lub lekko oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak najmniejsi domownicy są w pobliżu, na pewno będą mieli pomysł na niepowtarzalną dekorację wierzchu ciasta. Mogą do tego wykorzystać kandyzowane owoce, płatki migdałowe lub kolorową posypkę.
Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>
Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.
Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dalej miksuj.
Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.
Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.
Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.