Mintaj smażony to jedna z najpopularniejszych ryb jadanych w naszym kraju. Nie występuje wprawdzie w Bałtyku, tylko na akwenach blisko Ameryki Północnej i Azji, lecz do sklepów trafia w formie mrożonych filetów. Duża dostępność i niska cena sprawiają, że filet z mintaja smażony w panierce to częsty wybór na piątkowy obiad.
Jak przygotować smażony filet z mintaja i o czym pamiętać podczas przyrządzania? Samo przygotowanie panierki to dość prosta sprawa. Nie różni się od panierowania kurczaka czy kotleta schabowego. Podobnie jak w przypadku mięsnych kotletów smażony mintaj także obtaczany jest w jajku i bułce tartej. Znacznie ważniejsze będzie właściwe postępowanie z samym filetem.
Przygotowanie dania należy rozpocząć od rozmrożenia ryby. Idealnie, jeśli dzień przed przygotowywaniem posiłku filet zostanie przełożony z zamrażalnika do lodówki. Jeśli jednak zapomnisz to zrobić, nie ma powodów do obaw. Zawsze można skorzystać z odpowiedniego programu do rozmrażania żywności w kuchence mikrofalowej. Po rozmrożeniu kostka rybna powinna zostać dokładnie umyta i osuszona ręcznikiem papierowym. Dzięki temu można uniknąć strzelania rozgrzanego oleju po kontakcie z wodą powstała w wyniku rozmrażania. Właściwie przygotowany filet po usmażeniu z obu stron będzie chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.
Kolejną istotną kwestią związaną ze smażeniem ryb jest ich zapach. Wielu osobom (na przykład sąsiadom) może to przeszkadzać. Czy można coś z tym zrobić oprócz uruchomienia okapu czy wietrzenia, jeśli w kuchni jest okno? Okazuje się, że bardzo pomocna może być... cytryna. Jak pewnie wiesz, jej soku używa się do doprawienia ryby na talerzu. Jednak użycie soku z cytryny jeszcze przed smażeniem sprawi, że w trakcie uwolni się mniej zapachu. Inne metody na uporanie się z tym problemem to moczenie ryby w mleku albo dodanie na patelnię świeżych ziół takich jak tymianek.
Smażony mintaj w panierce powinien być podawany z ziemniakami i surówką z kapusty. Niektórzy lubią także jadać tego typu ryby z frytkami. Idealnym dodatkiem do mintaja będzie sos tatarski.
Mintaj smażony w panierce jest dość chudą rybą. Jedząc taki specjał nie trzeba się zatem martwić o kalorie. Dodajmy jeszcze, że smażony filet z mintaja w panierce nadaje się na danie dla młodszych dzieci, ponieważ nie ma ości.
Przepis na smażonego mintaja to prosty i szybki przepis na prosty obiad. Pewnie nie raz z niego skorzystasz, gdy nie będziesz mieć czasu i ochoty na kulinarne eksperymenty wymagające większego zaangażowania.
Gega