Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce.
Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę. Następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć i ostudzić.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju.
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.