Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotleciki szu szu to bardzo proste danie obiadowe, które uwielbiają dzieci i dorośli. Gdy znasz przepis na kotleciki szu szu, możesz zaskoczyć domowników, którzy będą się spodziewać, że znowu podasz schabowego, mielonego albo wątróbkę. Soczysty drobiowy kotlet to miła odmiana, szczególnie, jeśli lubisz też nuggetsy.
Kotlet szu szu przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy pokrojone mięso umieścić w marynacie, a następnie usmażyć na patelni. W trakcie smażenia powstanie pyszna panierka - to dzięki niej każdy kotlecik szu szu jest taki wyjątkowy! Niezwykła kompozycję tworzy mieszanka składająca się ze skrobi ziemniaczanej, jajka, jogurtu, papryki mielonej, czosnku, soli i pieprzu.
Pyszne kotleciki szu szu sprawdzą się jako danie obiadowe. Mogą także stanowić ciepłą przekąskę na każdym przyjęciu. Pokrojone na drobne kawałki, sprawdzą się jako tak zwane finger foods. Jeśli kotlet szu szu jest daniem głównym, najlepiej podać go z ziemniakami lub z frytkami - tak, jak lubisz najbardziej!
Kotleciki szu szu przepis, który warto znać - pamiętając o nim, możesz wyczarować konkretny posiłek w dosłownie kilka chwil. To się może przydać, gdy pojawią się nie zapowiedziani członkowie rodziny, a ty nie wiesz, co dobrego im podać. Uniwersalne danie powinno smakować nawet lepiej niż bardziej wykwintne potrawy. Do kotlecików można serwować także dip czosnkowy czy sos salsa - efekt będzie taki, że palce lizać!
Pokrój 400g filetu z kurczaka na małe kotleciki.
W dużej misce wymieszaj 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1 jajko, ½ szklanki jogurtu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, sól i pieprz do smaku. Dodaj kawałki kurczaka do miski i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i smaż na rozgrzanej patelni przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą złociste i dobrze ugotowane w środku.
Po usmażeniu, odsącz kotleciki na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.