Kotlety z jajek i sera żółtego to doskonała bezmięsna alternatywa dla kotletów mielonych. Sprawdzi się jako obiad dla wegetarian, ale i osoby będące na diecie klasycznej będą zachwycone. To pożywne zastępstwo dla mięsnych wyrobów. Ich szybkość i prostota wykonania sprawdzą się w każdym domu- u zabieganej studentki, a także w pięcioosobowej rodzinie.
Jajka i ser żółty to dwa podstawowe produkty obecne w każdym domu. Najlepszej jakości jaja to te z wolnego wybiegu. Kury mają tam dostęp do terenu na świeżym powietrzu, gdzie mogą biegać i grzebać w ziemi.
Ser żółty jest jednym z najpopularniejszych składników. Jest obecny wszędzie- na kanapkach, na pizzy, w różnych przekąskach, jako dodatek do sałatek czy obiadów. Przeciętny mieszkaniec Polski zjada około kilograma sera żółtego miesięcznie. Produkt ten jest bardzo bogaty w wapń. W 100 gramach sera gouda jest około 800 mg tego pierwiastka. Dziennej dawce wapnia odpowiada około 5 plasterków sera.
Kotlety jajeczne to danie dobre na każdą okazję. Przyrządzamy je z
ugotowanych na twardo jajek, startego żółtego sera, bułki i mleka. Ugotowane
jajka studzimy, obieramy i trzemy na tarce razem z serem. Cebulę należy posiekać, a następnie zeszklić na maśle. Podsmażona cebula to idealny wstęp do przygotowania każdej potrawy. Nadaje aromatu i ciekawego posmaku. Zwykłą bułkę pszenną moczymy w mleku i razem z cebulką mielimy ją w maszynce. Umieszczamy ją w misce, dodajemy starte jajko z serem, wbijamy surowe jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Kiedy ciasto jest za rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej w celu zagęszczenia i uformowania bardziej lepkiej masy. Miłośnicy zielonych dodatków mogą dodać do kotlecików z jajek i żółtego sera także posiekaną natkę pietruszki.
Ostatnim krokiem jest formowanie owalnych kotlecików. Obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu warto odsączyć jego nadmiar na ręczniku papierowym, żeby danie nie były zbyt tłuste. Z czym podawać
kotleciki z jajek i sera żółtego? Odpowiedź jest prosta- z naszymi ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się tu i ziemniaki, i kasza pęczak, i kuskus. Warto zadbać o sos- dobrze sprawdzi się któryś z wyrobów Winiary, a w szczególności jasny lub ciemny sos pieczeniowy. Na talerzu nie może zabraknąć warzyw, dlatego surówka lub sałatka powinny być nieodzownym elementem każdego obiadu. Wystarczy pokroić ulubione warzywa, na przykład ogórki, pomidory, paprykę, dodać mix sałat, ulubiony dressing i gotowe! Taka zielona kompozycja będzie się pięknie prezentować razem z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz
kotlecikami jajecznymi. Takie danie zachwyci każdego. Smacznego!
Becia