Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 10-15 minut w osolonym wrzątku, pod przykryciem). Kaszę możesz przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem lub uprażyć na patelni, by pozbyć się delikatnej goryczki.
Umyty i osuszony szpinak umieść na rozgrzanej patelni. Mieszaj do czasu aż liście się zmoczą. Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, Ziarenka Smaku i świeżo mielony pieprz.
Połącz masę szpinakową z kaszą jaglaną. Ponownie dopraw do smaku jeśli będzie taka potrzeba.
Formuj kotleciki, które następnie wykładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt miękka, możesz wstawić ją do lodówki by stwardniała. Wtedy kształtowanie placków będzie łatwiejsze.
Piecz kotleciki w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 minut odwracając je w połowie pieczenia.
Podawaj placki z warzywnym hummusem lub sosem pieczarkowym, pomidorowym lub zimnym sosem majonezowym (np. wiosennym Winiary).