Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie. Po odcedzeniu przełóż do rondelka i wlej 1,25 szklanki wody.
Postaw na gaz, po zagotowaniu zmniejsz go i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.
Następnie wyłącz ogień, posól, po wymieszaniu przykryj i pozostaw na 10 minut.
Po tym czasie odkryj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Ugotuj 8 jaj na twardo, posiekaj możliwie jak najdrobniej.
Następnie przełóż je do miski i dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, pokrojoną natkę pietruszki oraz surowe jajko i przesmażone na suchej patelni pestki słonecznika.
Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Zwilżonymi wodą rękoma formuj płaskie, okrągłe kotleciki, następnie obtocz je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
Kotleciki smaż na oleju z masłem na „średnim ogniu”, po około 2-3 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor.
Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby.