Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotleciki z płatków owsianych to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Jest ona przede wszystkim łatwa w wykonaniu. Wystarczy do gotującego się rosołu drobiowego WINIARY dodać płatki owsiane. Po ich napęcznieniu należy dodać resztę składników i smażyć do osiągnięcia rumianego koloru. Kotlety można przechowywać w pudełku i sięgnąć po nie w pracy lub szkole.
W garnku zagotować około 2,5 szklanki wody, wrzucić kostkę rosołową. Do gotującego bulionu dodać płatki owsiane. Gotować do spęcznienia, często mieszając.
Zestawić z ognia dodać odrobinę mleka, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Cebulkę, koperek i pietruszkę drobno posiekać, dodać ostudzone płatki owsiane, wbić jajka, doprawić pieprzem, jarzynką i innymi przyprawami według uznania.
Wyrobić masę. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor.
Krystyna