Przepis na kotleciki z ryżu i jajek jest bardzo prosty, a dzięki niemu można zyskać smakowitą wegetariańską alternatywę dla mięsnych kotletów. Potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale i ekonomiczna –
kotleciki z ryżu i jajek można przygotować, wydając niewiele pieniędzy. Co więcej, składają się one z produktów, które często mamy już w domu (głównie z ryżu i jajek), więc mogą być ratunkiem w sytuacjach, gdy nie możemy iść do sklepu, a nie zgromadziliśmy zapasów.
Jak przygotować kotleciki z ryżu i jajek ? Zacznij od ugotowania
jajka na twardo. Zaczekaj, aż ostygnie, a następnie posiekaj je drobno.
Ugotuj ryż (pół szklanki) i także odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z posiekanym gotowanym jajkiem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, solą oraz pieprzem. Wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj całość.
Z tak powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w półce tartej i smaż na rozgrzanym oleju – z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Kotleciki z ryżu i jajek gotowe – prawda, że proste?
Kotleciki z ryżu i jajek mogą byś stosowane jako zamiennik dla kotletów mięsnych, a więc serwowane w identyczny sposób, jak one. Możesz podawać je z ziemniakami, warzywami, surówkami, sałatkami. Świetnie komponują się także z mizerią.
Komentarze 1