Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotleciki ziemniaczane wyglądem przypominają te mielone, jednak są całkowicie wegetariańskie. Ich przygotowanie nie jest trudne, sprawdzą sięjako pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek domowego sosu Cezar wzbogaci smak kotletów i sprawi, że goście będą zachwyceni. Pycha! Jeżeli więc zastanawiasz się nad odmianą od tradycyjnych dań mięsnych – spróbuj właśnie tego. Nie potrzebujesz wielu składników, a większość z nich spokojnie znajdziesz w lodówce. Smak tkwi tu bowiem w prostocie.
Zacznij od ugotowania i zgniecenia odpowiedniej liczby ziemniaków. Najlepiej wykorzystaj te, które zostały Ci z poprzedniego obiadu i w innym wypadku mogłyby się zmarnować. Zmieszaj je z jajkiem, solą oraz mąką. Ugniataj tak, by powstała elastyczna masa. Uformuj z niej drobne kotleciki. Smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na średniej mocy kuchenki. Tak żeby obie strony były zarumienione. Czas przygotować domowy sos Cezar. Wykorzystaj składniki, które masz w lodówce: Majonez Dekoracyjny WINIARY, czosnek, musztardę, ocet winny, dowolny ser, opcjonalne filet z anchois lub sardynki. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę. Usmażone kotleciki podawaj oblane sosem, z dużą ilością czarnego pieprzu oraz posiekanego szczypiorku.
Przepis na wege kotleciki możesz oczywiście wzbogacić o inne składniki, np. drobno pokrojoną cebulkę, pestki słonecznika albo wybraną przyprawę. Kombinuj i eksperymentuj, aż znajdziesz swoją ulubioną wersję.
Ziemniaki ugnieć i wymieszaj z jajkiem, solą oraz mąką – tak, aby powstała elastyczna masa.
Następnie z masy uformuj kotleciki o szerokości ok. 5 cm i grubości ok. 1,5 cm.
Kotleciki usmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na średniej mocy kuchenki – tak, żeby obie strony były zarumienione.
Majonez Dekoracyjny WINIARY, czosnek, musztardę, ocet winny, filet anchois Parmezan dokładnie zblenduj.
Usmażone kotleciki podawaj oblane sosem Cezar i posypane dużą ilością czarnego pieprzu oraz posiekanego szczypiorku.