Schabowy to bez wątpienia jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jeśli szukasz jednak nieco innych smaków, to zdecyduj się na to danie. Kotlet w sosie pieczarkowym można przygotować szybko i w dodatku na rozmaite okazje. Co ważne, ta odmiana tradycyjnego dania także smakuje wybornie!
Skąd wziął się kotlet schabowy - kilka słów na temat historii tego dania
Jeśli spytasz kogoś, jakie danie najbardziej kojarzy się z polską kuchnią, to dużo odpowiedzi będzie dotyczyło właśnie kotleta schabowego. Analizując kwestie historyczne można jednak dojść do wniosku, że dawniej potrawy z wieprzowiny nie miały aż takiego uznania, jak dzieje się to teraz. Co ciekawe, w książkach staropolskich nie ma zbyt wielu dań z wieprzowiny. Dla wielu niespodzianką jest to, że dawniej to mięso było uznawane za pożywienie przeznaczone jedynie dla klasy niższej, która na co dzień zajmowała się pracą fizyczną. Warto zaznaczyć, że dopiero później kotlet schabowy zaczynał zdobywać coraz większą renomę. W praktyce nie jest to jednak polska potrawa, a jedynie rodzima wersja sznycla wiedeńskiego (to z kolei tradycyjne danie pochodzące z Austrii). Eksperci zaznaczają, że prawdziwy kotlet schabowy powinien zawierać kość. Ten przysmak jest jednak bardzo uniwersalny. Zazwyczaj Polacy spożywają go zaś bez kości.
Dobry pomysł na obiad, uroczystą kolację, czy spotkanie ze znajomymi
Dlaczego soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo pieczarkowym są tak popularne? Wpływa na to m.in. bardzo duża uniwersalność. To danie jest z powodzeniem przygotowywane na rozmaite okazje. Nie masz pomysłu, co zrobić mężowi i dzieciom na obiad? A musisz szybko podjąć decyzję, bo Twoi najbliżsi zaraz wrócą do domu/mieszkania? A może chcesz przyrządzić coś specjalnego, jedynego w swoim rodzaju na uroczystą kolację ze swoją drugą połówką? Ta odmiana tradycyjnego schabowego świetnie sprawdza się w tych sytuacjach. Tak samo, jeśli ktoś szuka pomysłu na danie pod kątem imprezy rodzinnej, firmowej lub dla znajomych.
Szybkie przygotowanie i bardzo dobre walory smakowe
Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym można przygotować nie tylko błyskawicznie, ale także prosto. Wystarczy około pół godziny, aby przyrządzić apetycznie prezentujące się danie. Połączenie mięsa i grzybów nie tylko świetnie wygląda na talerzu. Kotlet schabowy z sosem pieczarkowym znakomicie smakuje. Przekonaj się o tym! Jeśli już raz zrobisz to danie, to jest duża szansa na to, że kotlet w sosie pieczarkowym na stałe wejdzie do Twojego menu.