Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań obiadowych. Kojarzy się one z domową kuchnią i potrawami, które przygotowywały nasze mamy i babcie. My dziś mamy dla Ciebie przepis na mielone z lekkim twistem – ich smak wzbogaci
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką oraz biała cebula pokrojona w drobną kostkę. Chcesz przygotować prosty, szybki i smaczny na obiad dla siebie i swoich bliskich? Poznaj nasz przepis na to danie i zrób je razem z nami.
Każda rodzina ma swój własny sposób przygotowywania
kotletów mielonych – różnią się one rodzajem mięsa i przyprawami, dlatego niemal zawsze smakują nieco inaczej. Robi się je głownie z wieprzowiny, drobiu lub wołowiny albo używa mieszanego mięsa. Kluczem do sukcesu jest właśnie odpowiednie mięso. Jeśli wybierzesz chudy drób lub wołowinę, dodaj do nich odrobinę tłustego mięsa, dzięki czemu kotlety po usmażeniu nie będą twarde i suche. Połączenie kilku rodzajów mięsa sprawia, że kotlety są soczyste i mają jeszcze bardziej bogaty, różnorodny smak.
Mielone już na dobre rozgościły się na naszych stołach i dla wielu są prawdziwą obiadową klasyką. Jaki był ich początek? Pierwsze wzmianki o potrawie z mielonego (a właściwie z siekanego) mięsa pojawiły się ok. XIX wieku. Największą popularność to danie zdobyło w czasach PRL-u, to właśnie wtedy można je było zjeść niemal w każdym barze. Dziś, żeby ułatwić sobie codzienne gotowanie, zamiast siekanego mięsa, używamy mięsa mielonego w maszynce. Możesz je przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie gotowe mięso mielone, co jeszcze bardziej przyspieszy i ułatwi zrobienie całego dania.
Przygotowanie
kotletów mielonych nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze połączyć ze sobą mięso i pozostałe składniki – w naszym przypadku jest to świeża cebula i
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką. Jeśli chcesz, możesz dodać też zioła (świeże lub suszone), ale nie jest to konieczne, bo w saszetce WINIARY znajdziesz m.in. suszone warzywa, rozmaite zioła i sól, które dodadzą kotletom smaku. Z czym podawać
mielone? Pasują do nich ugotowane, tłuczone ziemniaki z koperkiem, surówka ze świeżych warzyw, mizeria, ćwikła z chrzanem albo buraczki na ciepło.
Szukasz pomysłów na inne dania obiadowe? Na stronie WINIARY czeka na Ciebie wiele inspiracji, w tym klasyczne przepisy, jak i te z lekkim twistem. Z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy i gotuj razem z nami!