Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotlety mielone z pieczarkami to jedno z najbardziej znanych dań w polskiej kuchni, które z pewnością często serwujesz u siebie w domu na różne okazje. Co przemawia za takimi kotletami? Głównie to, że na ich przygotowanie nie potrzebujesz mało czasu, a smakują praktycznie każdej osobie, niezależnie od jej wieku. Przygotuj kotlety mielone z pieczarkami w środku na uroczysty obiad, kolację, spotkanie z drugą połówką czy też przekąskę, po którą sięgniecie ze znajomymi w trakcie wspólnego biesiadowania.
Przepis na kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami są niezwykle soczyste, smaczne oraz aromatyczne. Z tego też względu sprawdzą się przy każdej okazji. Ich największe zalety to: uniwersalność, bezproblemowe i szybkie przygotowanie oraz unikalny smak. Brzmi dobrze? Nie pozostaje Ci nic innego, jak po nie sięgnąć. Dobrą informacją jest również to, że przepis na kotlety mielone z pieczarkami nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy, że się w niego zagłębisz, a na pewno przygotujesz wyśmienite kotlety dla siebie oraz swoich bliskich. Zaczynasz od umycia i posiekania pieczarek, a następnie zabierasz się za obranie i posiekanie cebuli. Pieczarki wraz z cebulą podsmażasz na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a potem dorzucasz do tego czosnek i ulubione przyprawy oraz zioła. W tym momencie sięgasz po mięso i łączysz je z "Pomysłem na kotlety mielone z cebulką WINIARY" (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz jajkiem. Do mięsa dodajesz też wybrane przyprawy i przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszasz i formujesz niewielkie kotlety, które potem panierujesz (w bułce tartej) i smażysz na patelni z oliwą z oliwek. Kotlety smażysz po kilka minut z każdej strony, do momentu aż staną się rumiane i chrupiące. Gotowe, smacznego!
Kotlety mielone z pieczarkami w środku - możliwość zaserwowania z dowolnie wybranym dodatkiem
Godne podkreślenia jest to, że kotlety mielone z pieczarkami w środku możesz serwować z dowolnie wybranym dodatkiem. Świetnie smakują z ziemniakami, ale też ryżem, sałatką oraz kaszą gryczaną. Możesz je również podać w sosie pieczarkowym, czosnkowym czy też śmietanowym. Zastanów się nad tym dobrze i wybierz dla siebie idealne kotlety mielone z pieczarkami, które rozpłyną się w Twoich ustach. To potrawa, która absolutnie nigdy Ci się nie znudzi i za każdym razem będzie smaczna oraz wyjątkowa. Wystarczy spędzić w kuchni kilkadziesiąt minut, a efekty Twoich kulinarnych działań będą spektakularne!
Pieczarki umyć, osączyć, drobno posiekać. Obrać cebule, posiekać w drobną kosteczkę.
Na patelnię wrzucić pieczarki, podsmażyć, aż puszczą sok, odparować, dodać łyżkę oleju, podgrzać, wrzucić cebulę i posiekany czosnek, razem podsmażyć.
Przestudzić, połączyć mięso z przygotowanym według opisu na opakowaniu, Pomysłem na... kotlety mielone z cebulką WINIARY i jajkiem, dodać do smaku sól, pieprz i oregano, wymieszać. Formować okrągłe kotlety.
Panierować w bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.