Nie ma nic bardziej pożywnego, jak obiad, gdzie główną funkcję pełnią kotlety pożarskie z drobiowego mięsa. To łatwa do wykonania potrawa o krótkim czasie przyrządzania. Ma długą, blisko 200-letnią tradycję – warto więc znać recepturę jej przyrządzenia. Po prostu wymieszaj mięso z jajkiem i przyprawami, a następnie uformuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Kotlety pożarskie smaż na gorącym tłuszczu. Jako dodatek najlepiej smakują ziemniaki z wody obsypane koperkiem oraz mizeria. Smacznego! Oczywiście przepis możesz modyfikować, wykorzystując np. inne przyprawy. Niektórzy dodają również do takich kotletów mięso cielęce.
Na początek zajmijmy się jednak najprostszą wersją. Do przygotowania tego dania użyj świeżego mięsa drobiowego. Niech to będzie chociażby filet z kurczaka. Pokrojone mięso umieść w głębszej misce i wymieszaj z surowym jajkiem oraz dodaj WINIARY Pomysł Na... kotlety mielone przygotowany wg instrukcji na opakowaniu. Następnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Teraz z takiej masy formuj niewielkie kotleciki. Obtocz wszystkie dokładnie w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu układaj przygotowane kotlety i smaż po obu stronach. Czas smażenia to około 10 minut – zależnie od grubości kotlecików. Gdy już będą gotowe, przełóż je na papierowe ręczniki. Pozwoli to usunąć nadmiar tłuszczu z mięsa. Gotowe!
Z czym jeszcze można podawać proponowane mięso? Oprócz już wspomnianych ziemniaków dobrze pasują do niego frytki. Klasyczny kotlet pożarski warto uzupełnić ulubioną surówką czy liśćmi świeżej sałaty, udekorowanymi plastrem cytryny. Taka potrawa może spokojnie wystarczyć za cały obiad, szczególnie w lecie – gdy apetyt jest mniejszy. Sprawdzi się również jako drugie danie. Zaletą na pewno jest szybkość przyrządzania: same kotlety przy odrobinie wprawy zrobisz w mniej niż pół godziny. Ponadto danie to jest pożywne i bardzo smaczne, nawet dla dzieci. Nawet największe niejadki nie będą wybrzydzać, gdy dostaną kotlet pożarski ze złocistymi frytkami. Wreszcie przygotowanie tej potrawy jest proste. Nie musisz mieć specjalnego kulinarnego talentu... ani wyszukanych składników w lodówce i szafkach. Wystarczą podstawowe przyprawy, WINIARY Pomysł na…, jedno jajko i bułka tarta. Przyda się też olej do smażenia. Danie jest odpowiednie zarówno na niedzielny obiad, jak i na szybki posiłek po pracy czy na studiach. Spróbujesz?