Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad! Aby kotlety schabowe nabrały wyjątkowego aromatu i smaku, podsmaż je najpierw na patelni, a następnie dodaj Zupę cebulową WINIARY. Tak przygotowane mięso podawaj z kopytkami domowej roboty i cebulą zamarynowaną w miodzie, occie balsamicznym i rozmarynie. Smacznego!
Kotlety dokładnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i rozbij przy pomocy tłuczka. Obsmaż je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety zdejmij z patelni, wlej na nią wodę i rozmieszaj w niej Zupę cebulową WINIARY. Dodaj zioła oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dołóż obsmażone wcześniej kotlety i duś całość przez 20-30 minut, aż mięso zmięknie.
Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie około 3 minut dodaj ocet balsamiczny, miód oraz listki rozmarynu. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, możesz uzupełnić go niewielką ilością wody. Tak przygotowaną cebulę podziel na pojedyncze płatki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, trochę soli i wyrób ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki (konsystencja ciasta ziemniaczanego zależy od rodzaju użytych ziemniaków, a im ciasto dłużej stoi, tym robi się coraz bardziej rzadkie). Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na małe kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
Kotlety podawaj z sosem z marynowanej cebuli i ćwiartkami pieczonej czerwonej cebuli oraz kopytkami.
Według powyższego przepisu można przygotować również kotlety z karkówki lub sznycle cielęce. Czas duszenia pozostaje taki sam, a w trakcie należy sprawdzać, czy mięso zmiękło.