Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nierozklepane kotlety schabowe (będą po usmażeniu bardziej soczyste) posól i posyp pieprzem, następnie oprósz mąką.
Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na lekko złoty kolor (nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony).
Pod koniec smażenia, patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową, aby kotlety nie były surowe w środku.
Pomidorki przekrój wzdłuż na połowę.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy cebula zacznie się rumienić wrzuć pomidorki i smaż nie dłużej niż pół minuty (tak, aby pomidorki były ciepłe i zachowały swój kształt oraz nie schodziła z nich zbyt mocno skórka).
Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz posyp pokrojoną drobno bazylię i oregano.
Odmierzoną ilość zimnej wody (300 ml) wlej do rondelka. Wsyp zawartość torebki sosu pieczeniowego WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Postaw sos na gorącą płytę lub gaz i mieszaj trzepaczką lub widelcem. Po zagotowaniu sos zdejmij z ognia.
Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż pomidorki z cebulką.
Na pomidory połóż usmażonego kotleta schabowy, polej go łyżką sosu.
Pozostały sos wylej wokół pomidorków.
Na schab z sosem możesz położyć też mieszankę pokrojonych w plasterki oliwek, wymieszanych z drobno pokrojonym serem mozzarella i szczypiorkiem.
Podawaj z makaronem, ryżem lub kluskami.