Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
<b>Zasmażana kapusta</b>: Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz boczek (jeżeli wolisz kapustkę bez boczku – nie dodawaj go).
Kapustę przekrój na pół, usuń głąb, drobno poszatkuj.
Gdy boczek i cebula się podsmażą, dodaj kapustę. Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj szklankę bulionu (albo wodę, i pokrusz nad nią kostkę) oraz kminek.
Przykryj pokrywką i duś 15-25 minut do miękkości.
Gdy kapusta jest miękka, dodaj masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosyp mąkę pszenną. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
<b>Kotlety schabowe</b>: Mięso pokrój na 4 porcje, lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Następnie obtocz w mące, zanurz w rozbełtanym jajku, a potem obtocz w bułce tartej.
Smaż ok. 5 minut na dość małym ogniu z obu stron – aż kotlety będą apetycznie rumiane i chrupiące.
Schabowe z młodą kapustą podawaj z ziemniakami.