Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie da się ukryć, że coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie mięsa w diecie produktami pochodzenia roślinnego. Z tego też powodu na sklepowych półkach pojawiło się wiele produktów, które przykuwają uwagę jak np. wegetariański pasztet (możesz zrobić go samodzielnie, a przepis znajdziesz TUTAJ). Niezależnie od tego, czy zdecydowaliśmy się trzymać zasad wegetarianizmu, czy może chcemy jednorazowo przygotować bezmięsny obiad, kotlety z buraka i soczewicy będą propozycją, która zawsze się sprawdzi! Jest to danie wyjątkowo pożywne, smaczne, a także niezbyt wymagające w przygotowaniu. Kotlety z buraka i soczewicy możemy śmiało zaserwować w formie obiadu i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!
Przepis na kotlety z buraka - prostota i uniwersalność
Przepis na kotlety z buraka i soczewicy w towarzystwie warzyw jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Całość zajmie nam jedynie kilka minut, a z połączeniem i obróbką poszczególnych składników poradzi sobie nawet kulinarny amator. Co więcej, kotlety z buraka z soczewicą i warzywami świetnie sprawdzą się podczas każdej okazji. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zaserwowali je podczas rodzinnego obiadu. Możemy przygotować je zarówno na co dzień jak i od święta. Smakowite i chrupiące kotleciki będą także świetnie smakowały na drugi dzień, więc bez najmniejszych problemów możemy skorzystać z nich ponownie i zabrać je ze sobą do pracy!
Kotlety z buraka na patelni lub z grilla!
Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami możemy przygotować na wiele, różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się one podczas letniego grilla w gronie znajomych. Niemniej jednak możemy także zdecydować się na ich przygotowanie w piekarniku - wystarczy włączyć termoobieg! Jeśli jednak te sposoby nas nie przekonują, wówczas skorzystajmy z tradycyjnej patelni. Najlepiej sprawdzi się model z karbowanym spodem, dzięki czemu wegetariańskie kotleciki będą prezentowały się jeszcze smaczniej!
Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami - z czym je podawać?
Kotlety z buraka na patelni czy z grilla możemy podawać na wiele, różnych sposobów. Będą się one perfekcyjnie komponować z młodymi ziemniaczkami z wody, a także w towarzystwie aromatycznych sosów. Możemy także kotleciki z buraków potraktować jako zdrową i smaczną przekąskę pomiędzy posiłkami i serwować je jedynie z dodatkiem sosu czosnkowego lub pikantnego. W tym wypadku mamy pełną dowolność, więc możemy przygotować to danie tak, by zadowoliło nasze podniebienia. Smacznego!
Buraki zetrzyj na tarce. Pasztet posiekaj lub rozdrobnij widelcem czy w malakserze. Buraki dodaj do pasztetu. Wbij 1 jajko. Dodaj bułkę tartą, posiekane zioła, bulion warzywny WINIARY oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej.
Z masy uformuj kotlety, które następnie panieruj w roztrzepanym jajku i płatkach owsianych. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 min z każdej strony.
Usmażone kotlety posyp pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami włoskimi oraz skrop odrobiną miodu. Wstaw do piekarnika z opcją grilla na 1-2 min.
Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.