Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fasolę można wykorzystać na wiele sposobów. Może być ona bazą do stworzenia deseru lub dania głównego. W dzisiejszej odsłonie zobaczysz, jak w prosty sposób wykonać złociste kotlety z fasoli . Choć fasolę trzeba wcześniej namoczyć, to samo przygotowanie kotletów nie zajmuje już wiele czasu. Takie kotlety z fasoli są doskonałym pomysłem dla wegetarian, jednak mięsożercy też powinni się w nich rozsmakować.
Kotlety z fasoli należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, wstawiając fasolę do wody na noc. Kolejnego dnia fasolę gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu mielimy fasolę oraz płatki owsiane na gładką masę. Cebulę kroimy drobno i szklimy na oleju.
Do zmielonej fasoli dodajemy cebulę, czosnek oraz wbijamy jedno jajko. Doprawiamy solą i majerankiem. Wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie kotlety. Jeśli konsystencja masy jest zbyt luźna, możemy dosypać trochę bułki tartej.
Kotlety z fasoli obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Podawać je można w towarzystwie różnych sałat. Świetnie też komponują się z sosami, zwłaszcza na bazie jogurtów (czosnkowym, koperkowym, ziołowym). Wypróbuj kotlety z fasoli już dziś!
Fasolę namoczyć na noc.
Następnego dnia ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Następnie dokładnie zmielić razem z płatkami owsianymi.
Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju.
Do zmielonej fasoli i płatków dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą, majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (jak na kotlety mielone). Dosypać 50 g bułki tartej.
Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Katarzyna