Bezmięsne kotlety stają się coraz popularniejsze. W marketach znajdziemy sojowe zamienniki mięsa. A w domu możemy przygotować przepyszne kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. To świetna alternatywna dla mięsa. Nawet osoby, które nie przepadają za kaszą, ze smakiem zjedzą ją w takiej formie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i choć przepis zakłada 55 min gotowania, jest zdecydowanie warty poświęcenia czasu. Co będzie potrzebne? Masło, cebula, jajka, kasza gryczana i pieczarki, a także mąka ziemniaczana, żółty ser, sos sojowy, szczypiorek, bułka tarta i olej. Do smaku należy przygotować przyprawy takie jak sól i pieprz. Jeśli chcemy zrobić wegańskie kotlety z kaszy gryczanej, możemy zastąpić masło margaryną, a żółty ser i jaja ich wegańskimi odpowiednikami. Przepis w podstawowej formie sprawdzi się świetnie dla wegetarian.
Wege kotlety z kaszy gryczanej - jak przygotować?
Podczas gotowania kaszy można przygotować pozostałe składniki, dzięki czemu przygotowanie kotletów będzie możliwie najszybsze. Umyte pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle z cebulą - także posiekaną. Gdy kasza będzie miękka, trzeba połączyć ją z pieczarkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz jednego jaja i oleju. Dodajemy także dwie łyżki bułki tartej, a w pozostałej będziemy panierować kotlety. Po uformowaniu i obtoczeniu kotletów najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy je na oleju. Gdy będą już rumiane, możemy zdjąć je z patelni i położyć na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane kotlety możemy jeść zarówno na obiad, jak i kolację. W przypadku wegańskiej wersji można pominąć jajka.
Kotlet z kaszy gryczanej - z czym podawać?
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek są bardzo uniwersalne. Można wykorzystać je zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. W takiej sytuacji będą świetnie smakować z ziemniakami oraz surówką. Raczej nie podajemy ich z kaszą czy ryżem, chyba że ktoś bardzo lubi ten składnik. Można przygotować do nich także aromatyczny sos. Oprócz podawania na obiad, można wykorzystać je także jako "burgery" wegetariańskie. Wystarczy uformować bardziej płaskie i okrągłe kotlety, usmażyć, a następnie podawać w bułce z warzywami. To świetny pomysł na kolację czy posiłek na wynos. Gryczane kotlety sprawdzą się także na święta, imprezy (wtedy można zrobić mniejsze) czy przyjęcia. To uniwersalne danie, które będzie smakować praktycznie każdemu, nawet dzieciom!