Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotlety bez mięsa - sprawdź!
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów mielonych? Spróbuj wegetariańskich kotletów z kaszy jęczmiennej! Kotleciki formujemy z masy z kaszy, jajka, startego żółtego sera i świeżego koperku, nadziewając farszem z pieczarek i cebuli. Jeśli potrzebujesz pomysłów na smaczne dania bez mięsa, ten przepis na kotlety jęczmienne może Cię pozytywnie zaskoczyć.
Kotlety mielone z kaszy jęczmiennej - przepis
Jak przygotować kotlety z kaszy jęczmiennej? Przepis może wydawać się skomplikowany, ale przy odrobinie uwagi każdy poradzi sobie z nim bez problemów. Zacznij od ugotowania na sypko 300 gramów kaszy jęczmiennej w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
W tym czasie obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoto cebule. Gotowe cebule podziel na dwie części.
Umyj dokładnie pieczarki, pokrój i podduś, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z jedną częścią przesmażonej cebuli.
Do wystudzonej kaszy dodaj jedno surowe jajko, starty ser, posiekany koperek i drugą część cebuli. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do mięs WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Z uzyskanej masy uformuj kulki, spłaszcz je, nałóż na środek farsz z pieczarek i zlep całość tak, by powstała kulka z farszem w środku. Obtocz ją w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. Kotlety z kaszy jęczmiennej z farszem z pieczarek gotowe – podawaj z ulubioną surówką.
Nie zapomnij wypróbować także innych przepisów na kotlety wegetariańskie.
Kotlety z kaszy jęczmiennej - dlaczego warto?
Jęczmień znany jest człowiekowi od tysięcy lat. To jedno z najstarszych ziaren wykorzystywanych do upraw. Dziś jest używany między innymi do produkcji pożywnej kaszy. Wykorzystywana w omawianym przepisie kasza perłowa (podobnie jak pęczak - inny rodzaj kaszy jęczmiennej) to alternatywa dla makaronu, ryżu albo ziemniaków. Włączenie do jadłospisu na stałe potraw z kaszy jęczmiennej to na pewno dobry pomysł, jeśli szukasz urozmaiconych, smacznych posiłków.
Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej - podsumowanie
Nie trzeba być na co dzień wegetarianinem, żeby od czasu do czasu zjeść jęczmienne kotlety. Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z mięsa, a jedynie ograniczyć jego spożycie, to danie może być pozytywną inspiracją. Kotleciki są sycące i bardzo smaczne. Docenią je nawet te osoby, które na co dzień jadają przede wszystkim mięsne potrawy.
Kotlety z kaszy jęczmiennej, oblane aromatycznym sosem, to znakomity, rozgrzewający posiłek. Danie można przyrządzić także w wersji wegańskiej Wystarczy wykluczyć z przepisu żółty ser, zastępując go serem wegańskim albo tofu.
Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudź, następnie dodaj jajka.
Obraną cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki umyj, drobno posiekaj i duś na tłuszczu. Dopraw do smaku pieprzem.
Wymieszaj pieczarki z połową cebuli, drugą połowę dodaj do kaszy. Ser zetrzyj na tarce.
Do miski z kaszą dodaj ser oraz umyty i pokrojony koperek. Następnie dodaj pieprz, bułkę tartą (3 łyżki) i bulion WINIARY. Kaszę dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając.
Z kaszy przygotuj kulki, spłaszcz w ręku i nałóż farsz z pieczarek i cebuli. Następnie dokładnie zlep, żeby uformować kulkę. Gotowy kotlet obtaczaj w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe kotleciki podawaj z jeszcze ciepłym sosem i ulubioną surówką.