Kotlety bez mięsa - sprawdź!
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów mielonych? Spróbuj wegetariańskich kotletów z kaszy jęczmiennej! Kotleciki formujemy z masy z kaszy, jajka, startego żółtego sera i świeżego koperku, nadziewając farszem z pieczarek i cebuli. Jeśli potrzebujesz pomysłów na smaczne dania bez mięsa, ten przepis na kotlety jęczmienne może Cię pozytywnie zaskoczyć.
Kotlety mielone z kaszy jęczmiennej - przepis
Jak przygotować kotlety z kaszy jęczmiennej? Przepis może wydawać się skomplikowany, ale przy odrobinie uwagi każdy poradzi sobie z nim bez problemów. Zacznij od ugotowania na sypko 300 gramów kaszy jęczmiennej w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
W tym czasie obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoto cebule. Gotowe cebule podziel na dwie części.
Umyj dokładnie pieczarki, pokrój i podduś, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z jedną częścią przesmażonej cebuli.
Do wystudzonej kaszy dodaj jedno surowe jajko, starty ser, posiekany koperek i drugą część cebuli. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do mięs WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Z uzyskanej masy uformuj kulki, spłaszcz je, nałóż na środek farsz z pieczarek i zlep całość tak, by powstała kulka z farszem w środku. Obtocz ją w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. Kotlety z kaszy jęczmiennej z farszem z pieczarek gotowe – podawaj z ulubioną surówką.
Nie zapomnij wypróbować także innych przepisów na kotlety wegetariańskie.
Kotlety z kaszy jęczmiennej - dlaczego warto?
Jęczmień znany jest człowiekowi od tysięcy lat. To jedno z najstarszych ziaren wykorzystywanych do upraw. Dziś jest używany między innymi do produkcji pożywnej kaszy. Wykorzystywana w omawianym przepisie kasza perłowa (podobnie jak pęczak - inny rodzaj kaszy jęczmiennej) to alternatywa dla makaronu, ryżu albo ziemniaków. Włączenie do jadłospisu na stałe potraw z kaszy jęczmiennej to na pewno dobry pomysł, jeśli szukasz urozmaiconych, smacznych posiłków.
Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej - podsumowanie
Nie trzeba być na co dzień wegetarianinem, żeby od czasu do czasu zjeść jęczmienne kotlety. Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z mięsa, a jedynie ograniczyć jego spożycie, to danie może być pozytywną inspiracją. Kotleciki są sycące i bardzo smaczne. Docenią je nawet te osoby, które na co dzień jadają przede wszystkim mięsne potrawy.
Kotlety z kaszy jęczmiennej, oblane aromatycznym sosem, to znakomity, rozgrzewający posiłek. Danie można przyrządzić także w wersji wegańskiej Wystarczy wykluczyć z przepisu żółty ser, zastępując go serem wegańskim albo tofu.