Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz klopsiki w różnych odsłonach i szukasz pomysłu na kolejne tego typu danie? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na kotleciki z łososia? To pomysł na smaczny, szybki i prosty posiłek dla Ciebie i Twoich bliskich.
Kotlety z łososia to też dobry sposób na to, żeby urozmaicić codzienne menu i włączyć do niego ryby, które korzystnie wpływają na nasz organizm. W tym przepisie potrzebny jest nam łosoś, czyli źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-3), cynku, selenu, potasu oraz witamin z grupy B. Do tego ulubione warzywa – latem warto sięgnąć po świeże, sezonowe produkty, a zimą – wykorzystać mrożone warzywa, które idealnie tu pasują. Smak całego dania podkręca sos słodko-kwaśny WINIARY, który nadaje nieco egzotycznego charakteru.
Przygotowanie kotletów z łososia jest łatwe, wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, a gotowe klopsiki usmażyć na odrobinie oleju. Potem czas na sos i za chwilę obiad jest gotowy!
Masz chęć przygotować takie kotleciki z łososia? Wypróbuj nasz przepis i ciesz się soczystą rybą w sosie słodko-kwaśnym WINIARY z warzywami i odrobiną orzeźwiającej cytryny.
Ziemniaki pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie wyjmij je, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Umieść łososia i liście laurowe na patelni i zalej wodą lub mlekiem. Pozwól im bulgotać na średnim ogniu. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj rybę przez około 10 minut.
Następnie przełóż rybę do miski z puree ziemniaczanym, ubij jajka, dodaj połowę bułki tartej, sól i pieprz. Wymieszaj masę i uformuj z niej klopsiki.
Klopsiki obtocz w pozostałej bułce tartej i smaż na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię dodaj sos słodko-kwaśny WINIARY i podgrzewaj całość przez kolejne 3 minuty. Podawaj z ćwiartkami cytryny oraz ulubionymi warzywami z patelni.