BUŁKA TARTA
Słaby przepis
Piter
Ze swojej strony proponuje do tego też parówki i cienką kiełbasę w plastrach.
W tym zestawieniu jest super!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krążki cebulowe to pyszna przekąska, która podbiła serca Polaków. Nadaje się zarówno na imprezę ze znajomymi, maraton serialu, jak i rozgrywki Ekstraligi. Krążki cebulowe w cieście z mąki pszennej są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego nie powinny stanowić problemu nawet dla osoby, która na co dzień niewiele gotuje. Co więcej, danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli po wieczornym spotkaniu zostanie ci miseczka krążków z cebuli – choć jest to mało prawdopodobne, bo są tak smaczne, że ciężko się od nich oderwać – spokojnie możesz je zjeść również następnego dnia. To również bardzo tania w przygotowaniu przekąska, do której potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Jak zrobić krążki cebulowe? Przygotowanie krążków cebulowych jest dziecinnie proste — wystarczy pokroić cebulę na krążki, wymieszać z ciastem i usmażyć. Jak to zrobić? Na początek pokrój cebulę na plastry. Aby sok i zapach cebuli nie drażnił twoich błon śluzowych, odetnij górę cebuli, zostawiając wąsaty dół nienaruszony. To zatrzyma sporą ilość soków w cebuli i pomoże ci w walce z nieprzyjemnym pieczeniem oraz łzami. Grubość krążków zależy od twoich preferencji – jeśli lubisz je chrupkie, posiekaj cebulę na cieńsze plasterki. Te bowiem szybciej się upieką.
Kluczowym składnikiem krążków cebulowych jest ciasto. Przygotowujemy je z mąki pszennej zmieszanej z przyprawami. Szklankę mąki pszennej rozrób razem z dwoma jajkami, połową łyżeczki proszku do pieczenia, dwoma gramami papryki czerwonej i połową szklanki mleka. Popieprz i posól do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej masy, gęstszej niż masa na naleśniki. Aby krążki równomiernie upiekły się na złoto i nie rozpadały w trakcie smażenia, pamiętaj o tym, aby ciasto odstało dziesięć minut, zanim zaczniesz zanurzać cebulę w panierce.
Zanurzoną w cieście cebulę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krążki cebulowe możesz przygotować również we frytkownicy – zanurzając krążki w oleju. W zależności od tego, jak została pokrojona cebula, przekąska będzie się smażyć dłużej lub krócej. Nie zajmie to więcej niż kilka minut. Po usmażeniu krążków warto wyłożyć je na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu krążki będą mniej brudzić ręce, ale też będą smaczniejsze – bardziej chrupkie, nie będą się też rozpadać. Gotowe!
Sprawdź nasz przepis na krążki cebulowe w formie listy "krok po kroku" - znajdziesz ją na dole strony. Pomysły od WINIARY na inne smaczne przegryzki znajdziesz na naszej stronie internetowej. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Odcinamy kawałek tyłu cebuli (tam gdzie był korzeń), delikatnie obieramy ze skóry.
Kroimy ją w plastry (grubość zależy od tego, jakie krążki chcemy uzyskać, cieńsze krążki szybciej się upieką), oddzielamy delikatnie poszczególne krążki.
W misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką, mleko i jajka. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy na patelni olej (możecie użyć frytkownicy, jeśli posiadacie) Krążki cebuli maczamy w cieście, odkładamy na deskę.
Na bardzo rozgrzany olej nakładamy widelcem poszczególne krążki, smażymy po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości krążków.
Wyjmujemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Anka