Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zazwyczaj krem chrzanowy kojarzy nam się z pysznym dodatkiem stosowanym z okazji Świąt Wielkanocnych. Okazuje się, że ten przysmak może być obecny w Twojej kuchni przez cały rok kalendarzowy. Dlaczego? Krem chrzanowy jest bardzo uniwersalny i można go zastosować w praktyce tak naprawdę na wiele sposobów.
Dlaczego warto przygotować krem chrzanowy?
Składa się na to wiele czynników. Na pewno nie zajmie Ci to wiele czasu. Z tego względu coraz więcej osób przyrządza w swojej kuchni smakowity krem chrzanowy. Przepis jest prosty i bardzo szybki do zrealizowania. Odpowiednio przyrządzony krem chrzanowy możesz zaś potem zastosować np. w formie dodatku do wielu potraw. Najwięcej osób kojarzy ten produkt ze śniadaniem wielkanocnym. Wtedy to jest on dodawany do wędlin i jajek. Nie ma jednak przeszkód, aby stosować krem chrzanowy na co dzień, np. do chleba, mięsa, czy pasztetów. Poza tym znakomicie komponuje się on z wędzonym łososiem itd. Jeśli zatem przygotujesz krem chrzanowy, to będziesz mieć gotowy, uniwersalny dodatek, który urozmaici Twoje dania i nada im odpowiedniego „pazura” pod kątem walorów smakowych. A to nie koniec zalet. Wiele osób zwraca uwagę także na możliwość efektownego przyozdobienia różnych potraw. Dzięki temu zatroszczysz się nie tylko o odpowiedni smak, ale także o właściwą prezencję na talerzu.
A może masz ochotę na zupę?
Zupa krem chrzanowa to prawdziwy hit, który regularnie zyskuje na popularności. Warto się nią zainteresować nie tylko w okolicach Świąt Wielkanocnych. W końcu zupa krem chrzanowa jest sycąca i rozgrzewająca. Jeśli zatem pogoda na dworze nie dopisuje, to tym bardziej warto ją przyrządzić. To znakomite rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym, ale również na wiosnę lub w czasie lata, kiedy to na dworze jest zimno, a temperatury pozostawiają sporo do życzenia. Z czym można podawać ten krem chrzanowy? Zupa świetnie sprawdza się w towarzystwie np. kiełbasy, kawałków mięsa, czy jajek (koniecznie ugotowanych na twardo). Ewentualnie możesz sobie do tego zjeść kromkę Twojego ulubionego pieczywa.
Czy przygotowanie kremu chrzanowego jest skomplikowane?
Na szczęście nie ma tutaj nic trudnego. Nawet osoby, które na co dzień nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni, spokojnie poradzą sobie z wykonaniem tego zadania. Wystarczy tylko krok po kroku wykonywać polecenia, które są zawarte w poniższym przepisie. Co istotne, krem chrzanowy można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jest to zatem świetna opcja np. dla osób, które na co dzień są bardzo zabiegane.
Jajka, śmietanę, ocet, cukier i sól rozbij energicznie trzepaczką.
Postaw garnek na wolnym ogniu i podgrzewaj do zgęstnienia (nie dopuścić do zagotowania), ostudź.
Dodaj chrzan i Majonez. Wymieszaj.
Możesz podawać jako dodatek do wędlin lub jajek.