Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem grysikowy z pewnością jest nam wszystkim świetnie znany. Często wykorzystujemy go zarówno do ciast i tortów. Niemniej jednak krem z grysiku zasługuje na szczególną uwagę. Jest on lekki, smaczny, a także wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Jego podstawę stanowi ugotowana na mleku kasza manna, która następnie jest ucierana z masłem. Jeśli zadbamy o odpowiednie proporcje, wówczas krem grysikowy będzie puszysty, a także wyróżni się wyjątkowo aksamitną konsystencją. Możemy nim wypełnić tradycyjne rurki z kremem, pierniki lub inne ciasta. Ciekawym urozmaiceniem może być dodanie do kremu grysikowego laski wanilii. Dzięki temu zyska sobie on przyjemny posmak, a także wyjątkowy aromat.
Idealny krem grysikowy - przepis
Krem grysikowy jest wyjątkowo prosty. Wystarczy bowiem zagotować kaszę mannę z mlekiem, dodać cukier, a następnie utrzeć powstała masę wraz z masłem. Jednak można się zastanawiać, w czym tkwi sekret idealnego i puszystego kremu z grysiku, który świetnie sprawdza się jako aksamitne nadzienie do ciast? Otóż wszystko sprowadza się do odpowiednio dobranych proporcji, a także dokładności w samym procesie ucierania. Pamiętajmy, że na mniej więcej 8 łyżek kaszy manny, powinniśmy wykorzystać 3 szklanki mleka. Zaburzenie tych proporcji może sprawić, że krem grysikowy będzie zbyt wodnisty i niestety, nie sprawdzi się przy przekładaniu ciast i tortów. Co więcej, ważne jest także to, co będziemy robić w następnej kolejności. Masło powinno być utarte z cukrem tak, by nie pozostały w nim żadne kryształki. Dla ułatwienia sobie pracy, można wykorzystać cukier puder. Co więcej, grysik dodajemy po łyżce, nie za dużo, tak by masa mogła stać się puszysta i jednolita. W ten sposób uda się nam przygotować idealny krem z grysiku.
Krem z grysiku - jak można go urozmaicić?
Wspomniane już zostało, że standardowy przepis na krem z grysiku zakłada dodanie do niego laski wanilii, opcjonalnie także cukru waniliowego. Jednak możliwości jest o wiele więcej! Jeśli chcemy, by krem z grysiku idealnie dekorował nasze wypieki, możemy pokusić się o dodanie do niego barwnika spożywczego. Dzięki temu będzie on mógł przybrać wszystkie kolory tęczy! Jeśli z kolei zależy nam na orzeźwiającym i wyjątkowym smaku, wówczas do kremu grysikowego możemy dodać startą skórkę pomarańczy lub cytryny. Ciekawym rozwiązaniem jest także wykorzystanie kakao lub startej czekolady. Dzięki temu krem z grysiku będzie nie tylko smaczny, ale także i oryginalny.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostałej szklance zimnego mleka mieszamy grysik.
Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Wystudzamy.
Masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Dodajemy po łyżce wystudzonego grysiku. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i spirytus.