Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na przekór zimie na moim talerzu zrobiło się zielono. Takiego zrobiłam zimie psikusa, chociaż wcale nie mam pewności, że to zima sroga, skoro ani śniegiem porządnie jeszcze nie sypnęła, ani nie ścięła siarczystym mrozem. Wszystko przed nami. Ale na razie przede mną miseczka z gorącym kremem szpinakowym.
Krem szpinakowy z serem ricotta to duża dawka witamin, których udało mi się zachować całe mnóstwo dzięki naprawdę krótkiej obróbce termicznej. Listki młodego szpinaku potrzebują tylko kilku minut gotowania, by odpowiednio zmięknąć. Tym razem użyłam świeżego szpinaku baby, którym można też udekorować krem szpinakowy, ale zimą często sięgam po szpinak mrożony, wybierając ten od sprawdzonego producenta.
A tam, gdzie krem szpinakowy, tam też i czosnek, bo szpinak komponuje się z czosnkiem idealnie. Podsmażając czosnek trzeba uważać – wystarczy mu pół minuty na średnim ogniu, właściwie ma się zeszklić, a nie podsmażyć. Zbyt długo trzymany na ogniu zrobi się gorzki.
Wszystkim wielbicielom zielonych zup polecam także:
lekka zielona zupa z jarmużem
zielone minestrone
zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
krem z brokułów z prażonymi migdałami
zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym
kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
zupa krem z rzeżuchy
krem z cukinii z wędzonym łososiem
krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
zupa krem z zielonego groszku
Zobacz też
Zobacz Zupa szpinakowa dla dzieci
Zobacz Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zobacz Top 10 – zupy na imprezę karnawałową
Zobacz Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone
Czosnek lekko zgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, podsmażam na rozgrzanej oliwie przez pół minuty.
Dodaję szpinak, podlewam odrobiną wywaru i duszę chwilę na najmniejszej mocy płyty.
Po kilku minutach dodaję resztę wywaru wraz z warzywami (można zostawić około pół szklanki na wypadek, gdyby jednak zupa wyszła za rzadka), chwilę gotuję.
Zestawiam garnek z płyty i miksuję na gładki krem z serkiem riccota.
Zupę krem ze szpinaku doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krem szpinakowy podaję z kawałkami serka ricotta, udekorowany listkami szpinaku.