Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalafior (jeśli jest świeży) myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w kostkę. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy, również kroimy w kostkę. Odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w kostkę, pod w półtalarki. Podduszamy na oliwie na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Do cebulki z porem dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy kalafior, pietruszkę i ziemniaki, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Miksujemy zupę na krem, zabielamy śmietaną, mieszamy. Podajemy posypaną świeżym tymiankiem i parmezanem.