Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszna zupa krem z brokułów w zimowym wydaniu. Łagodnemu brokułowi dla zaostrzenia smaku towarzyszy por. Dzięki sporej szczypcie chili zupa krem z brokułów przyjemnie rozgrzewa, a serek topiony dodaje nie tylko aksamitnej konsystencji, ale razem z ziołowymi grzaneczkami sprawia, że zupa brokułowa jest bardzo sycąca. Krem warto przygotować ze świeżego brokuła, z wykorzystaniem wszystkich jego części, także obranej z włókien łodygi, która w smaku przypomina kalarepę, a przede wszystkim jest w niej więcej witamin i składników odżywczych, niż w kwiatach tego warzywa. Smacznego!
Przepis na domowe chrupiące grzaneczki ziołowe znajdziecie tutaj. A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wariacji na temat grzanek, kliknijcie tutaj.
Dla miłośników zupy z serkiem topionym, ale też z innymi serami, mamy przepisy na zupy z serem:
Zupa z serków topionych
Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”
Czeska zupa czosnkowa
Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
Zupa serowa z grzybowym ravioli
Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.
Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.
Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.
Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.
Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.
Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.
Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.
Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.