Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.
Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.