Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Moim zdaniem najlepszy krem z buraków to ten z buraków pieczonych. Zdania nie zmienię, co oczywiście nie oznacza, że każdy inny krem nie może być równie pyszny. Może być, gotuję ich wiele, bo nie zawsze jest czas na pieczenie buraczków, a apetyt na buraczkowy krem – bardzo często.
Krem z buraków to dobra zupa na jesienną nudę. Kiedy za oknem jest szaro i buro, lżej się robi na sercu już na sam widok tej pozytywnie buraczkowej zupy. A że to krem, można dowolnie żonglować dodatkami. Za każdym razem coś innego, a zawsze równie pysznego! Dziś krem z buraków ze skwarkami?
Na jakiekolwiek zupy z buraków szczególnie polecam buraki opolskie. To jedna z najstarszych odmian, jak dla mnie najpyszniejsza. Rozpoznacie je po podłużnym kształcie.
Przygotowując zupę z buraków warto pamiętać o dodatku w postaci soku z cytryny, kwasku cytrynowego lub octu, który zapobiegnie utracie koloru podczas gotowania. Najlepiej dodać do go zupy razem z burakami, ale jeśli zapomnicie to zrobić, a przypomnicie sobie dopiero na widok bladego barszczyku – nic straconego. Kolor wróci, dodajcie tylko to, o czym zapomnieliście.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje kremu.
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę dusimy.
Buraczki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli, dodajemy ocet jabłkowy, szczyptę soli i starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru. Chwilę smażymy, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości buraków, ok. 20 minut.
Wyciągamy z zupy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Gotowe skwarki odsączamy na ręczniku papierowym.
Krem z buraków podajemy ze skwarkami i kleksem śmietany.