Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połączenie, które wpadło mi do głowy na chwilę przed zaserwowaniem zupy. Ugotowałam cały garnek porządnego, treściwego kremu z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Na wieczór zapowiedziało się akurat kilku znajomych: „Ania, wpadniemy do Ciebie na zupę. Zaskocz nas! Koniecznie coś rozgrzewającego na tę słotę”. Wyskoczyłam więc do pobliskiego sklepu w poszukiwaniu magicznych dodatków do kremu z dyni. W rękę wpadły mi granat i ser z niebieską pleśnią. Połączenie kwaskowatych pestek z wyrazistym serem, który delikatnie roztopił się w miskach z gorącą zupą dyniową, okazało się strzałem w dziesiątkę. Garnek kremu z dyni wylizano do ostatniej łyżki!
Jeśli lubisz zupy z dodatkiem serów, na pewno spodobają ci się też:
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec (ze skórką) aż zmięknie.
Marchewki, pietruszki, cebule,czosnek, pora, ziemniaki i kawałek imbiru obrać. Marchewki, pietruszki oraz pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli drobno posiekać (pamiętając o usunięciu bardzo ostrych pestek)
W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą – tak, aby przykryć wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
Upieczoną dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej zupy, kiedy pozostałe warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz mleko kokosowe.
Zblendować na gładki krem, zagotować. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody.
Zupę z dyni serwować z kawałkami niebieskiego sera i pestkami granatu, opcjonalnie kromką ciabatty.