Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Dynię umyć, wydrążyć. Pokroić na kawałki (ze skórką).
Marchewki umyć i obrać. Pokroić w słupki.
Gruszki umyć, przekroić na połówki i wydrążyć.
Dynię oraz marchewki umieścić na blasze, skropić obficie oliwą („natrzeć” nią warzywa) i piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni – do momentu aż miąższ dyni i marchewki będą półmiękkie (nie rozpadające się). Pod koniec pieczenia dołożyć na blachę gruszki oraz gałązki rozmarynu– skropić je oliwą i zapiekać aż będą chrupkie (ok. 10 minut).
W międzyczasie obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki w kostkę. Przyprawy wymieszać w małej miseczce.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy– zeszklić. Dodać ziemniaki i i zalać ok. 1,5 litra wody. Dodać bulion warzywny WINIARY. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Kawałki dyni obrać ze skórki, która będzie teraz bardzo łatwo odchodziła. Odłożyć kilka słupków marchewek oraz dwie połówki gruszki (do podania i dekoracji). Pozostałe połówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Upieczone warzywa dodać do gotującej się zupy, dolać sok wyciśnięty z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem z dyni będzie zbyt gęsty, dolać wody.
Krem z dyni podawać gorący, z dodatkiem słupków upieczonych marchewek oraz z kawałkami/połówkami gruszki.
(Brak tytułu)