Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ot, niby zwykły krem z kalafiora, a jaki pyszny! Kremowa konsystencja, delikatny słodki smak i kontrastująca z nim chrupiąca wędlinka. A gdyby tak jeszcze dodać do kremu kilka małych surowych różyczek kalafiora? I odrobinę curry? Tak, ale następnym razem, bo dziś, w ciepły sierpniowy dzień krem z kalafiora z chrupiącą szynką nie potrzebuje więcej dodatków, ma smakować swojsko, niczym kalafior polany masełkiem ze zrumienioną bułką tartą.
Taki krem z kalafiora, jak i każde danie, którego głównym składnikiem jest kalafior, najlepiej smakuje właśnie latem. Zimą w ogóle nie kupuję świeżych kalafiorów. Nie smakują tak, jak te wygrzewające się w pełnym słońcu. Co gorsza, mam nawet wrażenie, że w ogóle nie mają smaku. Poza sezonem na krajowe kalafiory kupuję kalafior mrożony, który zachowuje zarówno smak, jak i wartości odżywcze. A ma ich całkiem sporo, zwłaszcza witaminy C, chociaż większość straci podczas gotowania.
Polecam także inną pyszną białą zupę jarzynową, którą na początku wakacji gotowała Jola.
Kalafior dzielę na różyczki, płuczę pod strumieniem zimnej wody, ziemniaki obieram, kroję w kostkę.
Cebulę siekam, por kroję w plasterki, wrzucam na rozgrzany w głębszym rondlu olej (1 łyżka), przesmażam chwilę, aż cebula się zeszkli, a por zmięknie.
Dodaję kalafior i ziemniaki, zalewam bulionem i mlekiem, doprowadzam do wrzenia i gotuję „na wolnym ogniu” około 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaję do zupy ser pokrojony na małe kawałki, doprawiam solą i białym pieprzem, gotuję jeszcze chwilę.
Szynkę kroję w cienkie plasterki, podsmażam na patelni na rozgrzanej łyżce oleju, aż plasterki się zrumienią i staną się chrupkie (można zrumienić szynkę w piekarniku, układając plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5-10 minut).
Ugotowaną zupę miksuję na gładki krem. Podaję z chrupiącą szynką, śmietanką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.