Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kolby kukurydzy obrać z ziaren.
Na dnie dużego garnka roztopić masło.
Dorzucić ziarna kukurydzy. Podsmażyć je przez ok. 10 minut. W przypadku kukurydzy z puszki wystarczy 5 minut.
Dodać posiekane cebulę i czosnek.
Dosypać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: kurkumę i ostrą paprykę. Wymieszać. Krótko podsmażyć.
Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 20 minut – aż ziemniaki zgasną.
Zmiksować na gładki krem.
Dodać rozdrobniony ser Cheddar i śmietanę. Wymieszać – aż ser się rozpuści.
Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.
Orzechy posiekać uprażyć na suchej patelni.
Zupę podawać z garścią chrupiących orzechów.