Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać.
Imbir obrać, drobno pokroić.
Marchewki obrać, pokroić w plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej.
Dorzucić cebulę, czosnek, chilli i imbir oraz kurkumę. Podsmażyć.
Do garnka dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę.
Całość zalać wodą – tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie umyć gruszki. Dwie z nich obrać, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Jedną pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, krótko podsmażyć na nim gruszki – aż nieco zmiękną i zrobią się rumiane. Będą stanowiły dodatek do zupy.
Po ok. 25 minutach gotowania zupy, dodać do niej pozostałe gruszki. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Krem zmiksować. W trakcie miksowania dolać sok z pomarańczy, mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Jeśli krem będzie za gęsty, dolać odrobinę wody.
Zupę podawać z przygotowanymi plastrami gruszki oraz kleksem mleka kokosowego.