Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. To mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Na potrzeby przyrządzenia kremu z marchwi upiekłem marchewki w towarzystwie czosnku, papryczki chili i aromatycznych przypraw. Warzywa przygotowane w ten sposób smakują w kremie z marchewki zupełnie inaczej, niż te gotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz, którą dodatkowo podrasujemy takimi dodatkami jak: fenkuł, imbir i sok z pomarańczy. Sprawdź przepis na krem z marchwi i kopru włoskiego.
Fenkuł znany jest ze swojego dość oryginalnego, anyżowego smaku. Imbir zaś nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Końcowy efekt to krem z marchwi zachwycający wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie dla kubków smakowych.
Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.
Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.
Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.
Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.
Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.
Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.
Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.