Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Każdego roku letnią porą obowiązkowo gotuję zupę z młodej botwiny. Tym razem dla odmiany postanowiłam przygotować ją jako zupę krem i efekt końcowy był dla mnie miłym zaskoczeniem, bo zupa ma piękny, soczyście czerwony kolor i świetnie smakuje.
Dodałam do niej czosnek niedźwiedzi, bo jest bardziej delikatny w smaku od tradycyjnego, a mój mąż niestety nie zje potrawy w której wyczuje czosnek. Dla mnie czosnek jest niezbędnym dodatkiem do wielu potraw i mamy tu mały rodzinny konflikt kulinarny 🙂
Krem z młodej botwinki podałam z chipsami z ziemniaków truflowych, które kupiłam w ogrodnictwie specjalizującym się w uprawie i sprzedaży tego typu produktów. Ziemniaki truflowe zauroczyły mnie od pierwszego wejrzenia. Są dużo mniejsze od tradycyjnych ziemniaków i bardziej podłużne. Mają piękny fioletowy kolor. Smakują dosyć podobnie jak znane nam wszystkim ziemniaki, choć jak dla mnie miały też nieco gorzki posmak.
Jeśli szukacie też innych przepisów z botwiną to polecam:
Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Botwinkę z ogórkiem
Barszcz wiosenny z botwinką
Chłodnik litewski z miętą
Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone ziemniaki truflowe. Posypujemy je solą i skrapiamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wstawiamy blachę z ziemniakami.
Pieczemy 20-25 minut i wykładamy bezpośrednio na ręcznik papierowy do wystudzenia.
Małe buraczki z botwiny myjemy i obieramy. Koimy w małą, równą kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy 10 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy na kolejne 5 minut.
Resztę botwiny (liście i łodygi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy łyżeczkę cukru. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy.
Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut od dodania reszty botwiny).
Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i miksujemy zupę.
Ciepłą zupę podajemy z chipsami z ziemniaków truflowych i listkami tymianku cytrynowego.