Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.
Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.
Dodać pokrojone pomidory, pomidory z puszki, 0,5 litra wody oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Zagotować.
Pod koniec gotowania dosypać majeranek i posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.
Całość zmiksować na gładki krem.
Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.
Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.