Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubicie ostre potrawy? U mnie w kuchni od czasu do czasu, pojawia się papryczka chilli. W zależności od tego, jak ostra ma być dana potrawa, dodaję jej kawałek, połówkę lub całą. Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką to propozycja dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś rozgrzewającego i jednocześnie gotowego w niespełna pół godziny.
Jeśli zostało Wam akurat trochę bulionu (np. przy okazji gotowania innej zupy), wykorzystacie go do przyrządzenia prostej pieczarkowej. Przepis z dodatkiem Zupy Pieczarkowej WINIARY to ukłon w stronę wszystkich tych, którzy trybie pracy i codziennych obowiązków nie zawsze znajdują czas na długie stanie przy garach :) Nim zniechęcicie się do “zupy w paczce”, zerknijcie na skład! Nie bójmy się sięgać po sprawdzone ułatwienia.
Cebule obrać, pokroić w piórka.Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają wcześniej pesteczki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę wraz z papryczką.
Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować.
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki.
Ziemniaki wrzucić do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez ok. 10 minut.
Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych warzyw, opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem.
W trakcie miksowania dodać śmietanę.
Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.
Podawać z chipsami z marchewki i pietruszki.