Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu wszystkich wielbicieli dyń. Niezwykle aromatyczne, pieczone warzywa nadają kremowej zupie z dyni wyjątkowego charakteru, a słodko-cierpka jarzębina świetnie współgra z delikatnym smakiem dyni. Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach lub przemrozić ją kilka dni w zamrażarce – wówczas pozbędziemy się charakterystycznej dla niej goryczki. Do kremu z pieczonej dyni warto dodać do schrupania uprażone na suchej patelni migdały w płatkach lub słupkach. Smacznego!
Pieczenie dyni wydobywa z niej wyjątkowy smak. Ale nie tylko z dyni! Zobacz przepisy z pieczonymi warzywami:
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i miękki miąższ, kroimy w dość grube plastry.
Układamy dynię skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy ziołami.
Wstawiamy dynię do piekarnika nagrzanego do 190 st., pieczemy godzinę.
W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i podgotowujemy ok. 10 minut.
Podgotowane ziemniaki dodajemy do dyni mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
Odstawiamy upieczone warzywa do przestygnięcia, obieramy z dyni skórkę, przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wywarem tak, by przykrył warzywa, gotujemy chwilę.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa z dyni jest za gęsta, dodajemy nieco wywaru, blendujemy, zagotowujemy.
Krem z pieczonej dyni podajemy z karmelizowaną jarzębiną.
Jarzębinę przekładamy na sitko, płuczemy pod strumieniem zimnej wody, osuszamy na ręczniku papierowym.
Przekładamy jarzębinę do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż odparuje większość wody z jarzębiny, a sok się zagęści.
Pod koniec gotowania wciskamy kilka kropel soku z cytryny, mieszamy.