Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie w dużym garnku.
Pory porządnie umyć (wykorzystujemy tylko ich białą część), pokroić w półksiężyce.Pietruszki i ziemniaki obrać, pietruszki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem, wymieszać i delikatnie podsmażyć jeszcze przez kilka minut. W tym procesie doskonale łączą się wszystkie aromaty.
Podsmażone warzywa zalać wodą – tak, aby je przykryć. Dodać garść domowego suszu.Całość gotować na wolnym ogniu – aż wszystkie warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki, gęsty krem z pora.
Gotowy krem z pora podawać z kilkoma orzechami włoskimi i/lub kromką razowego chleba.