Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś w mojej kuchni zrobiło się nieco bardziej wykwintnie! Wróciłam właśnie z koszykiem zakupów, a tam łosoś, ser gorgonzola… Ktoś tu będzie sobie (i nam!) dogadzał – skomentowali uradowani domownicy. Przepis na krem z selera stworzyłam przy okazji kulinarnych eksperymentów w jeden z mroźnych wieczorów, kiedy wszystkie sklepy w okolicy były już dawno zamknięte, a ochota na miskę rozgrzewającej zupy zmusiła mnie do uruchomienia pokładów kreatywności. W spiżarni znalazłam wówczas jedynie białe warzywa korzeniowe, a w lodówce resztkę wina i kubeczek śmietany. W pierwotnej wersji zupę podałam z grzankami (w chlebaku ostała się wówczas jeszcze lekko czerstwa bagietka). Krem był smaczny, ale czułam, że można go zamienić w danie wyjątkowe. Pamiętam, że bardzo posmakowała mi wówczas dobrze wyczuwalna nutka szałwii, ale konsystencja nie była idealna. Przy kolejnym podejściu do gotowania białej zupy byłam akurat świeżo po powrocie z włoskich wakacji. W lodówce cała moc przysmaków z południa Europy! Sięgnęłam po jeden z moich ulubionych serów i to był strzał w dziesiątkę! To właśnie dodatek sera gorgonzola sprawia, że zupa staje się wyjątkowo aksamitna. Nabiera także charakteru. W zależności do upodobań, dodajcie gorgonzolę dolce (bardziej słodką) lub piccante (pikantną). Wisienką na torcie okazały się być cieniutkie plasterki wędzonego łososia. Zupa krem z selera z gorgonzolą i łososiem to danie, które bez obaw możecie podać podczas uroczystej kolacji. Wszystkich zaproszonych zaskoczycie nie tylko pomysłowością, ale i niecodziennym połączeniem smaków.Z podanego przepisu wyjdą ok. 4 porcje zupy.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z gorgonzolą i łososiem:
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Kremowa zupa z bobu z grillowanym ananasem i serem pleśniowym
Zupa z łososia z pomidorami
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zupa szczawiowa z łososiem
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Selera i pietruszki obrać, pokroić w cienkie paseczki.
Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z szałwią.
Następnie dodać pokrojone warzywa: selera oraz pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać, lekko podsmażyć i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Następnie dolać wino, dodać podzielony na mniejsze części ser gorgonzola- 150g (50 g zostawić do dekoracji) i pogotować przez kolejne 10 minut.
Całość zmiksować na gładki krem, dolewając w trakcie wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Jak sama nazwa wskazuje przygotowana zupa to krem z selera z gorgonzolą i łososiem. Krem podawać zatem udekorowany cieniutkimi plastrami łososia, kawałkami sera gorgonzola, opcjonalnie koperkiem lub tymiankiem.