Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drugoplanowy bohater tym razem w roli głównej! Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi to pyszny dowód na to, że z selera można zrobić dużo więcej, niż tylko wywar na zupę. Oczywiście seler we włoszczyźnie musi być, ale tę niezbyt urokliwą bulwę warto wykorzystać jako główny składnik zupy.
Tym razem krem przygotowałam z pieczonego selera. Gdybyśmy chcieli go piec w całości, zajęłoby nam to sporo czasu (jak będziecie mieli dłużą chwilę, warto to zrobić, taki pieczony seler to świetny pomysł na obiad). Gdy seler ma jednak trafić do zupy, pieczemy go pokrojonego w kostkę, co nie jest aż tak bardzo czasochłonne.
Seler jest bardzo łagodny w smaku. Aby zupa nabrała wyrazistości, dodaje się do niej gruszkę lub jabłko. Można też, tak jak ja tym razem, doprawić zupę sokiem z cytryny. Dodatkiem podkręcającym smak zupy jest także serek topiony, dzięki któremu krem nabrał także aksamitności.
Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi podałam z podpieczonymi orzechami włoskimi. To świetny dodatek do selerowej zupy. Orzechy można uprażyć na suchej patelni, ja jednak skorzystałam z nagrzanego już piekarnika.
Z podanej ilości składników otrzymacie 3 porcje zupy.
A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie serka topionego, sprawdź:
Piekarnik nastawiamy na 210 st. Seler obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, kurkumą, dodajemy suszony tymianek. Mieszamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pół godziny. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem posiekanych ząbków czosnku. Zalewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
Do podgotowanych ziemniaków dodajemy upieczony seler, gotujemy jeszcze chwilę. Do piekarnika wstawiamy orzechy włoskie (ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 6-7 min.
Odlewamy chochlę zupy do wyższego naczynia, kiksujemy z serkiem topionym, dodajemy z powrotem do garnka z zupą. Ponownie miksujemy.
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Na talerzach oprószamy gałką muszkatołową, dodajemy kawałki pieczonych orzechów włoskich. Skrapiamy oliwą lub innym olejem (u mnie słonecznikowy bio). Dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.