Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mrożony bób przesypuję na talerz i odstawiam do rozmrożenia.
W tym czasie gotuję litr bulionu warzywnego z włoszczyzny z dodatkiem kilku ziarenek pieprzu, gałązki lubczyku i cebuli z wbitymi goździkami (można ugotować więcej bulionu, pozostawić litr, resztę przelać do innego naczynia i dodać do przygotowywanego kremu, gdy będzie zbyt gęsty). Przecedzam.
Dymkę ze szczypiorkiem cienko kroję, chwilę podduszam na maśle.
Dodaję obrany bób (zawsze go obieram, choć łupinki są jadalne i bardzo zdrowe), odsypując wcześniej niecałą szklankę, duszę jeszcze chwilę.
W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.
Bób z dymką dodaję do garnka z bulionem, dodaję ziemniaki, gotuję 15 minut.
Miksuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Pozostały bób wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut. Dodaję do kremu rozlanego do miseczek, posypuję listkami świeżego tymianku i posiekanym szczypiorkiem.