Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na ryneczku w moim mieście pojawiły się już pierwsze tegoroczne młode ziemniaki. Nie ma nic lepszego niż domowy obiad z młodymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem. Niejednokrotnie przekonałam się już, że siła tkwi w prostocie i zazwyczaj te najmniej skomplikowane dania potrafią zachwycić mnie smakiem. Tak było choćby w przypadku pysznego chłodnika do picia podanego w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego.
Do dzisiejszej kartoflanki poza młodymi ziemniakami wykorzystałam bulwy topinamburu, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Jakiś czas temu ugotowałam zupę z samego topinamburu, ale w połączeniu z młodymi ziemniakami smakuje zdecydowanie lepiej. Jest delikatnie wyczuwalny w zupie, ale nie zdominował jej smaku. Topinambur zmienił też nieco kolor zupy i kartoflanka prezentuje się wyjątkowo apetycznie!
Z młodych ziemniaków można też ugotować oczywiście pyszną zupę, w której będą one jedynie dodatkiem (zupa jarzynowa) lub głównym składnikiem (zupa ziemniaczana). Polecam też inne przepisy na zupy ziemniaczane:
Zupa ziemniaczana z kociołka
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu
Szalotki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.
Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.
Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.